Skip to main content

Over-the-counter deer firearm permit sales begin on Tuesday, Oct. 20. Due to recent software updates beyond IDNR’s control, some vendors may have limited availability to print permits and licenses. IDNR is working closely with the license system provider to quickly address the issue for those vendors. To locate unaffected vendors, use the agent locator at https://www.exploremoreil.com/agentlocator.

eastern wood-pewee

eastern wood-pewee (Contopus virens)
Illinois Status: common, native
Photo © Alan Murphy Photography

Features and Behaviors

FEATURES
The eastern wood-pewee averages six to six and one-half inches in length. It has dark-gray feathers on its back, tail and head. The belly feathers are light yellow-gray. Two white bars are present on each wing. The presence of the wing bars and the lack of a white ring around the eye help to distinguish this bird from other similar flycatchers.

BEHAVIORS
The eastern wood-pewee is a common migrant and summer resident statewide. It winters in South America as far south as Peru and Brazil. Spring migrants begin arriving in Illinois in late April. Nesting takes place from May through July. The nest is placed about 15 to 65 feet above the ground on a horizontal tree limb, far away from the trunk. Built by the female, the nest is made of and lined with weeds, bark, grasses, spider webs and lichens. The outside of the nest is covered with lichens. Two to four cream-colored eggs with red-brown marks are laid by the female, and she incubates them during the 12- to 13-day incubation period. Fall migrants begin leaving Illinois in October. The eastern wood- pewee lives in upland forests, bottomland forests, orchards, city parks and forest edges. Its song is “pee-a-wee,” and it may be heard singing all day. This bird eats insects.

Illinois Range

Taxonomy

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Passeriformes
Family: Tyrannidae

Habitats

Aquatic
bottomland forests

Woodland
bottomland forests; coniferous forests; southern Illinois lowlands; upland deciduous forests